WIST U DAT…

Verlaging van registratierechten in Vlaanderen: van 3% naar 2% in zicht?

Deze maatregel is mogelijk onderdeel van het nieuwe begrotingsakkoord van de Vlaamse regeringsonderhandelaars, met een mogelijke inwerkingtreding op 1 januari 2025. Maar wat betekent dit concreet voor kopers? In dit blog leggen we uit wat we momenteel weten en wat deze maatregel betekent voor de vastgoedmarkt.

Wat is er op dit moment bekend?

De voorgestelde verlaging betreft enkel de registratierechten voor de aankoop van een eerste gezinswoning. Dit tarief zou dalen van 3% naar 2%. Voor andere vastgoedtransacties, zoals de aankoop van bouwgronden, tweede woningen of investeringspanden, blijven de huidige tarieven ongewijzigd. Dat betekent dat het standaardtarief van 12% en het tarief van 1% voor ingrijpende energetische renovaties en sloop/heropbouw niet ter discussie staan.

Hoewel de inwerkingtreding van deze maatregel gepland is voor 1 januari 2025, is nog niet helemaal duidelijk op welk moment de nieuwe regels precies van toepassing zullen zijn. Gaat de datum van de onderhandse verkoopovereenkomst (compromis) gelden als ijkpunt, of wordt de authentieke akte leidend? Een keuze die door veel vastgoedprofessionals wordt aangemoedigd is om de datum van de authentieke akte als ijkpunt voor deze verlaging te hanteren.

VLABEL en de impact op aankoopconstructies

Een andere vraag is of de Vlaamse Belastingdienst (VLABEL) wederkerige aankoop-verkoopbeloftes opnieuw zal aanvaarden als manier om van het nieuwe tarief te profiteren. Bij eerdere hervormingen werden dergelijke constructies soms toegepast om kopers in staat te stellen onder de voordeligste voorwaarden te kopen. Het is afwachten of dit ook nu mogelijk zal zijn.

Conclusie

De geplande verlaging van de registratierechten van 3% naar 2% biedt wellicht goed nieuws voor kopers van een eerste gezinswoning in Vlaanderen. Toch zijn er nog veel vragen die de komende maanden beantwoord moeten worden. Wat we weten, is dat de nieuwe regels waarschijnlijk ingaan op 1 januari 2025. Echter, de exacte voorwaarden, het ijkpunt voor de inwerkingtreding en de eventuele wijzigingen in de rechtenvermindering moeten nog worden uitgeklaard.

Bij ABM-Altos volgen we deze ontwikkelingen nauwgezet en houden we je op de hoogte van alle relevante wijzigingen in de vastgoedwetgeving.