Het recent gepubliceerde Vlaamse Regeerakkoord van januari 2025 introduceert een reeks maatregelen die aanzienlijke gevolgen hebben voor de vastgoedsector en vastgoedprofessionals. Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste wijzigingen:
1. Verlaging van de registratierechten voor de enige eigen woning
Om het verwerven van een eigen woning te stimuleren, verlaagt de Vlaamse regering het tarief van de registratierechten voor de aankoop van een enige en eigen woning van 3% naar 2%, met ingang van 1 januari 2025. Deze verlaging is van toepassing op authentieke akten die vanaf deze datum worden verleden. Het is belangrijk op te merken dat de datum van de authentieke akte bepalend is voor het toepasselijke tarief, ongeacht wanneer de onderhandse verkoopovereenkomst werd ondertekend.
2. Verhoging van de registratierechten voor beroepsverkopers
Voor beroepsverkopers, zoals vastgoedhandelaars die panden aankopen, renoveren en doorverkopen, stijgt het tarief van de registratierechten van 4% naar 6%. Deze wijziging treedt eveneens in werking op 1 januari 2025 en is van toepassing op onderhandse verkoopovereenkomsten die vanaf die datum worden gesloten.
3. Aanpassing van de renovatieplicht voor residentiële gebouwen
De bestaande renovatieplicht voor eigenaars die sinds 1 januari 2023 een woning met een EPC-label E of F hebben verworven, blijft behouden. Zij zijn verplicht om binnen vijf jaar na aankoop het pand te renoveren tot minstens EPC-label D. Echter, de eerder geplande verstrenging van deze verplichting naar hogere EPC-labels in de toekomst wordt geschrapt. Daarnaast wordt de termijn voor het uitvoeren van de renovatiewerken verlengd van vijf naar zes jaar.
4. Wijzigingen in de sloop- en heropbouwpremie
De Vlaamse regering behoudt de bestaande sloop- en heropbouwpremie en streeft ernaar om het federale verlaagde btw-tarief van 6% voor sloop en heropbouw opnieuw algemeen in te voeren, zonder de huidige sociale voorwaarden. Dit moet bijdragen aan zowel het klimaatbeleid als betaalbaar wonen. Aangezien deze materie een federale bevoegdheid betreft, is verdere opvolging noodzakelijk.
5. Verplichting van het conformiteitsattest voor huurwoningen
Om de kwaliteit op de private huurmarkt te verhogen, wordt het conformiteitsattest, dat aantoont dat een huurwoning voldoet aan de woningkwaliteitsnormen, op termijn verplicht voor alle huurwoningen die als hoofdverblijfplaats dienen in Vlaanderen. Dit zal verhuurders aanzetten om hun panden in goede staat te houden en biedt huurders meer zekerheid over de kwaliteit van hun woning.
6. Hervorming van de handelshuurwetgeving
De Vlaamse regering plant een evaluatie en mogelijke hervorming van de handelshuurwetgeving. Hoewel specifieke details hierover momenteel ontbreken, kunnen vastgoedprofessionals anticiperen op wijzigingen die de relatie tussen verhuurders en huurders van handelspanden zullen beïnvloeden.
Conclusie
Het Vlaamse Regeerakkoord van januari 2025 brengt significante veranderingen met zich mee voor de vastgoedsector. Vastgoedprofessionals dienen zich grondig te informeren over deze nieuwe maatregelen om hun cliënten optimaal te kunnen adviseren en om hun activiteiten aan te passen aan de gewijzigde regelgeving.
Gelukkig zijn we bij ABM-Altos elke dag mee bezig, zodat we steeds up-to-date zijn met de nieuwste ontwikkelingen en wetten.