WIST U DAT…

btw-tarief van 6% op renovatie

Bent u van plan uw woning te renoveren? Dan kunt u mogelijk profiteren van het verlaagde btw-tarief van 6%. Dit geldt onder specifieke voorwaarden: uw woning moet ouder dan 10 jaar zijn en hoofdzakelijk als privéwoning dienen.

Bovendien moeten de renovatiewerken rechtstreeks aan de eindgebruiker gefactureerd worden en de levering en plaatsing van materialen moeten door dezelfde aannemer gebeuren.

Voor de installatie van zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers geldt tijdelijk een verlaagd btw-tarief van 6% voor woningen jonger dan 10 jaar. Deze regeling loopt tot en met 31 december 2023. Vanaf 1 januari 2024 wordt het btw-tarief voor zonnepanelen en zonneboilers weer 21%, terwijl voor warmtepompen het 6%-tarief tot eind 2024 behouden blijft. Voor woningen ouder dan 10 jaar is het verlaagde tarief al langer van kracht.

Bij sloop- en heropbouwprojecten zijn er eveneens mogelijkheden voor een verlaagd btw-tarief van 6%, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. In diverse Vlaamse steden kan dit tarief van toepassing zijn als de nieuwbouw hoofdzakelijk als privéwoning wordt gebruikt en voldoet aan specifieke criteria zoals een maximale bewoonbare oppervlakte van 200 m². Vanaf 2024 worden hier extra eisen aan toegevoegd, zoals dat de woning gedurende vijf jaar de enige en eigen woning van de bouwheer moet zijn.

Voor meer gedetailleerde informatie over deze regelingen en de bijbehorende voorwaarden, verwijzen wij je naar de website van de Federale Overheidsdienst Financiën: www.vlaanderen.be/bouwen-wonen-en-energie/bouwen-en-verbouwen/btw-tarief-van-6-bij-renovatie-en-sloop-en-heropbouw-van-woningen.